Wie wordt kinderburgemeester (m/v) 2024/2025 van Gouda?

Het huidige kindercollege (foto: Astrid den Haan)

Verkiezing kinderburgemeester
Sinds 2014 heeft Gouda een kinderburgemeester. De verkiezing van de kinderburgemeester wordt georganiseerd door Brede School Gouda en Gemeente Gouda. In 2024 is de verkiezing op woensdagochtend 19 juni in de raadzaal van het Huis van de Stad. Het ambt van kinderburgemeester is bijzonder leuk, maar ook een serieuze aangelegenheid. De kinderburgemeester en –wethouders zijn bij belangrijke evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Denk aan Gouda bij kaarslicht, de ceremonie voor Dodenherdenking, de opening van de Kaasmarkt of de intocht van Sinterklaas. Vaak doen ze dit samen met de burgemeester van Gouda. Bij andere gelegenheden is de kinderburgemeester zelf de hoofdpersoon. De kinderburgemeester wordt ondersteund door de kinderwethouders. Zij werken samen als team. Net als de volwassen wethouders, krijgen de kinderwethouders een eigen taak. Ze maken daarbij ook kennis met de volwassen wethouders. De ambtsperiode van de kinderburgemeester en -wethouders is 1 jaar.

Dit jaar kiezen we de 11e kinderburgemeester van Gouda.

Wie gingen er voor?

2014 - Dieuwertje Kerkhoven
2015 - Julie-Anne Conradi
2016 - Yassine Mellah
2017 - Romaissa Magouh
2018 - Tess Huijsmans
2019 - Talitha Schaddelee
2020 - Ruben Mourik
2021 - Junia de Ridder
2022 - Roselina Toekoen
2023 - Pheline van der Linden

Burgemeester Pieter Verhoeve en het kindercollege van Gouda doen een oproep aan alle kinderen van groep 7.
Ben jij de volgende kinderburgemeester (m/v) van Gouda?

Hoe kun je meedoen aan de verkiezing kinderburgemeester 2024?

De inschrijving voor de verkiezing kinderburgemeester 2024 is op zondag 12 mei gesloten. Je kunt dus niet meer solliciteren. 

Hoe ziet de sollicitatieprocedure er uit?
Om mee te doen aan de verkiezingen werken de kandidaten 2 opdrachten uit:  

1. Maak een filmpje waarin je jezelf presenteert. Stuur je filmpje naar kinderburgemeester@bsgouda.nl. Deze moet uiterlijk op zondag 12 mei bij ons binnen zijn.
2. Maak een bij behorende verkiezingsposter waarin we in één oogopslag zien waarom we jou als kinderburgemeester moeten kiezen. Lever de poster in op maandagmiddag 13 mei tussen 1400 uur en 1600 uur bij het Huis van de Stad.

Uit de beste, origineelste en leukste inzendingen worden door de Goudse scholen, de voordrachtcommissie  die bestaat uit leden van de Brede School Gouda en gemeente Gouda zes kandidaten geselecteerd.

De zes kandidaten worden uitgenodigd om op woensdagochtend 19 juni 2024 een korte presentatie over zichzelf en over deze opdracht te houden voor alle kinderen van hun klas, hun (groot)ouders en de jury. Vertel ze waarom jij de nieuwe kinderburgemeester moeten worden. Er kan er echter maar één winnen, maar geen nood, de andere kandidaten worden kinderwethouder voor dezelfde periode.

De SBG heeft in 2021 een leuke reportage over de  verkiezing kinderburgemeester gemaakt. Wil je weten hoe het er tijdens de verkiezing kinderburgemeester aan toe gaat? Klik dan hier.  

Heb je nog vragen? Mail dan gerust naar kinderburgemeester@bsgouda.nl

Dit zijn de 6 kandidaten voor de verkiezing kinderburgemeester 2024!

Brede School Gouda